Verduurzaming

De schone rol van aardgas

Biomassa biedt goede mogelijkheden om de Nederlandse energievoorziening te verduurzamen. Dat staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan een miljoen huishoudens. Aardgas is de schoonste fossiele brandstof en maakt een belangrijk onderdeel uit van de energiemix, nu en in de toekomst. Het is snel en flexibel inzetbaar en kan daardoor de pieken en dalen in het energieaanbod van duurzame, weersafhankelijke energiebronnen zoals zon en wind opvangen. Aardgas kan vergroenen waardoor het duurzamer wordt. Gas is daarom de logische partner voor duurzame energiebronnen.

Het Platform Nieuw Gas heeft berekend dat groen gas in 2030 15% tot 20% van het aardgasverbruik kan vervangen. Het Platform heeft ook aangegeven dat een certificatensysteem voor groen gas hierbij noodzakelijk is. Enerzijds om de handel en productie te stimuleren, anderzijds om de handel en productie van groen gas inzichtelijker en transparant te maken.

Groen gas

Groen gas is biogas dat is opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Dit gebeurt door onder andere CO2 te onttrekken aan het biogas, zodat dit een hoger methaangehalte krijgt. Om te voorkomen dat bij het gebruik schadelijke stoffen vrijkomen, wordt het gas in een voor- of nabehandeling gereinigd.

De eindverbruiker van gas merkt het verschil in functionaliteit bij de gasapparatuur niet. Groen gas kan aardgas vervangen in eigenlijk alle toepassingen waarvoor aardgas nu ook gebruikt wordt, zoals:

  • In huishoudens, voor het koken of de verwarming.
  • In de industrie, voor het verhitten van processtromen.
  • In de mobiliteitssector, rijden op groen gas in plaats van rijden op aardgas.